|
INDIANIE.net Oficjalne forum |
 |
Propozycje - zakaz używanie serwerów proxy
Molph - 2008-10-28, 20:29 Temat postu: zakaz używanie serwerów proxy Moja propozycja jest taka aby wprowadzić pod rygorem bana zakaz logowania się przez proxy.
Choćby z takiego powodu:
27.10.2008 22:14 - zostałes pokonany przez ShermaN i straciłes 115 złota
27.10.2008 22:14 - zostałes pokonany przez pompka i straciłes 127 złota
Mają zgłoszone, że grają z jednego IP lecz omijają przez proxy ograniczenie atakowania z jednego IP nałożone przez Administratora...
SM mogli by pilnować tego, również mogli by mieć bardziej rozbudowany dostęp do IP (taki jak ma admin) aby mogli to kontrolować...
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam.
malydupek - 2008-10-28, 20:36
jesli mają to samo IP a są dwoma różnymi graczami to jakoś atakowac muszą. Prosta sprawa bo na tym polega ta gra.
kopinoko - 2008-10-28, 20:38
Jestem za, niech admin zablokuje logowania przez proxy, bedzie to najlepsze rozwiazanie. Przy okazji zmniejszy sie liczba multikont:).
Pozdrawiam
trapus xD - 2008-10-28, 20:40
Dokładnie, sprawiedliwosci niech stanie się zadość
SiVo - 2008-10-28, 20:52
miło by było... ale z tego co wiem to poza ręcznym blokowaniem pojedynczo kolejnych IP takich serwerów proxy to nie da się inaczej... :/ już szukałem w necie czegoś na ten temat, ale nic skutecznego nie ma :(
trapus xD - 2008-10-28, 20:53
O jak SiVo jestes to wybiez moderatora. A co do tematu jak nie da rady zrobic to trudno:/
Molph - 2008-10-28, 20:56
SiVo napisa³/a: | miÅ‚o by byÅ‚o... ale z tego co wiem to poza rÄ™cznym blokowaniem pojedynczo kolejnych IP takich serwerów proxy to nie da siÄ™ inaczej... :/ już szukaÅ‚em w necie czegoÅ› na ten temat, ale nic skutecznego nie ma :( |
Zrób tak jak brat - napisz po prostu zakaz.
Do tego niech sm sprawdzą jak ktoś napiszę IP i jeśli będą proxy to np. ban na 3 dni. I aż do skutku.
Na menelach zdało test, zrobiło się przyjemniej z deka, jak nikt nie siedzi na 4 kontach przez proxy łamiąc regulamin.
malydupek - 2008-10-28, 21:27
gorzej jak dwie osoby majÄ… to samo IP.
Holigula_Mixrus - 2008-10-28, 21:29
malydupek napisa³/a: | gorzej jak dwie osoby majÄ… to samo IP. |
Trudno. W innych grach takie osoby niestety maja ograniczenia...
malydupek - 2008-10-28, 21:34
co jest jawnie niesprawiedliwe. Po to są zgłaszane wspólne IP żeby problemu nie było;)
ShermaN - 2008-10-28, 21:36
Holigula_Mixrus napisa³/a: | Trudno. W innych grach takie osoby niestety maja ograniczenia... |
powiedz mi w jakich grach takie osoby sa ograniczane tak dobitnie?
Holigula_Mixrus - 2008-10-28, 21:37
ShermaN napisa³/a: | powiedz mi w jakich grach takie osoby sa ograniczane tak dobitnie? |
Bloodwars, plemiona np
malydupek - 2008-10-28, 21:38
A czy my nie powinniśmy być grą przyjazną dla graczy? Wszystkich.
SiVo - 2008-10-28, 21:51
malydupek napisa³/a: | A czy my nie powinniÅ›my być grÄ… przyjaznÄ… dla graczy? Wszystkich. | może i powinniÅ›my, ale jakaÅ› taka ludzka natura, że dać palec to wezmÄ… rÄ™ke... kiedyÅ› nie byÅ‚o ograniczenia IP i wcale jakoÅ› lepiej nie byÅ‚o :>
Tyleq - 2008-10-28, 21:52
SiVo sory że w złym temacie, ale co z tymi piórkami ? Najlepiej to usuń tego posta i napisz mi na PW.
Tamten temat zamknęli więc nie ma gdzie o tym napisać ;/
ShermaN - 2008-10-28, 21:53
SiVo napisa³/a: | kiedyÅ› nie byÅ‚o ograniczenia IP i wcale jakoÅ› lepiej nie byÅ‚o :> |
a gorzej było? z tego co pamiętam to nie....
NoName - 2008-10-29, 06:24
Eh no, niektórzy korzystają z proxy bo mają taki internet... Ja na przykład ;P
...Morderca - 2008-10-29, 14:04
Holigula_Mixrus napisa³/a: |
Trudno. W innych grach takie osoby niestety maja ograniczenia... |
W innych grach za jedno IP masz fundowanego bana na ROK !
np. metaldamage
pierdziuch - 2008-10-30, 14:44 Temat postu: Re: zakaz używanie serwerów proxy
Molph napisa³/a: | SM mogliby pilnować tego, również mogli by mieć bardziej rozbudowany dostÄ™p do IP (taki jak ma admin) aby mogli to kontrolować... |
Ja na miejscu admina nikomu IP bym nie udostępniał w obawie o konsekwencje:) No chyba że zmieni regulamin i poinformuje, ze udostępnia IP jeszcze przed zalogowaniem. Wtedy to nie tylko SM ale i zwykli gracze mogliby mieć dostęp do IP i zgłaszać wszelkie nieprawidłowości. Choć osobiście uważam, że w IP jest zbyt wiele informacji aby je komuś udostępniać.
No i molph mogliby pisze się razem:) Skoro już cytuję to poprawiłem:)
Pozdrawiam
NoName - 2008-10-30, 15:16
Nie uważam żeby IP było jakieś specjalnie poufne... Bo co z nim można zrobić?
1.Można wejść przez IP do Udostepnionych plików komputera - ale w końcu ktoś kto udostępnia pliki wie, że każdy może je zobaczyć.
2.Można namierzyć adres. Narzędziami zdobytymi w internecie można to zrobić abo bardzo pobieżnie (różnice w odległościach są dość duże) albo wykrywamy tylko serwer rozsylający internet dalej - wszelkie radiówki i internet udostepniony przez sieci GSM (BlueConnect, iPlus, Orange Freedom etc.).
3. Teoretycznie można się "włamać". Są to jednak głównie czcze bajki dla 11~15-latków.
Praktycznie takie "włamanie" jest praktycznie niewykonywalne do zrobienia w Windowsach począwszy od 2000, w Linuxach nigdy takie coś nie było możliwe. W Mac Os'ach, os/2 i innych systemach się nie orientuję. Dlaczego od Windows 2k? Bo W '95 i chyba w '98 domyślnie aktywowana jest usługa TELNEt - jest ona swego rodzaju przepustką dla początkujących crackerów. Jednak można ją bardzo łatwo wyłączyć a poza tym te '95 i '98 które można ściągnąć z internetu nie mają już domyślnie włączonej tej usługi.
Tak więc ryzyko jest znikome, uważam, że gdyby SM i Moderatorzy mieli dostęp do IP to nie byłoby problemem. Oczywiście zakładając, że moderatorzy to nie banda idiotów.
wredna_squaw - 2008-10-30, 15:54
Z tego co pamiętam tylko niektóre proxy ukrywają prawdziwy adres IP. Zwyczajne proxy jednak przekazują ten adres na serwer, więc można ustalić skąd faktycznie się loguje użyszkodnik...
|
|