|
INDIANIE.net Oficjalne forum |
 |
Propozycje - polowanie, las, tipi
chrupus - 2006-09-16, 17:50 Temat postu: polowanie, las, tipi Propozycja zmiany:
Zamiast "polowanie" dac "dzial" las, a w nim:
polowanie
zbieranie jagód
rabanie drewna
jest to wiadome, ze indianie utrzymywali sie nie tylko dzieki polowaniu i miesie zwierzaków.
zbierali oni jagody, maliny i drewno. rabanie drewna i zbieranie jagod byloby alternatywa zamiast polowania, np kiedy mamy malo zycia a wciaz duzo energii, bo oczywiscie te prace takze pochlanialy duzo energii. Tak jak do polowania potrzebujemy broni i pancerza, tak do zbierania bedzie nam potrzebny koszyk, a do rabania drewna siekiera i wozek na drewno. Np. majac maly koszyk zbieranie jagod trwaloby 15minut, i przynosiloby losowe koszty (to juz do ustalenia), majac kosz, np. 25minut, a duzy kosz 40 minut - a zyski bylyby oczywiscie wieksze, oczywiscie te rzeczy dostepne bylyby u kramarza (chodzi mi o kosze). jezeli chodzi o rabanie drewna: sikierka z brÄ…zu (siekierka z miedzi nie wytrzymalaby 10minutowego rabania drewna, uwierzcie mi), siekierka ze stali oraz siekierka z runitu, a do nich: do brÄ…zowej maly woz na drewno, do stalowej woz na drewno, a do runitowej duzy woz na drewno (lepsza siekiera szybciej sie tnie, i wiecej). oczywiscie rabanie drewna przyniosloby nam zyski wieksze niz zbieranie jagod, (trwaloby napewno dluzej niz zbieranie jagod i pochloneloby wiecej energii) poniewaz musielibysmy zakupic wiekszy osprzet.
co wy o tym sadzicie?
propozycja nr2. (a raczej wskazowka)
tipi jest to namiot indianski PRZENOSNY, tzn taki ktorego uzywali indianie wedrownicy, ktorzy osiedlali sie w roznych miejscach, a gdy "skonczyla sie" (wyginela) zwierzyna, przenosili sie gdzies indziej.
natomiast wigwam, jest to namiot staly, indianinow ktorzy osiedlili sie na jednym, stalym terenie, ktorzy nie wybijali duzo zwierzat (przez co mogly sie rozmnazac i ciagle dawac pozywienie), a za to zbierali jagody i mieli uprawy.
Moja propozycja jest zmiana nazwy z tipi na wigwam :P
Przyjelo sie ze tipi to mieszkanie indianina oraz jego "symbol", ale duzo indianinow nie uzywalo go, poniewaz wiekszosc znala juz metody uprawy oraz wiedziala ze nie mozna wybic za duzo zwierzat.
propozycja nr3, takze dotyczy tipi.
jesli juz jestesmy w tipi, to mamy tylko tam siedziec i nic nie robic? zgadzam sie, ze tipi sluzylo do ochrony. spelnialo ono rowniez inne funkcje, np. w tipi palono fajki pokoju, obrabiano miesa zwierzat, odbywalo sie tam "zycie rodzinne" indianina, wiec proponuje dodac pare menu do tipi, aby mozna go bylo urzadzic, i umiescic w nim kilka rzeczy ktorych nie chcielibysmy stracic podczas walk (oczywiscie nie wszystkie rzeczy), oraz urzadzen od kramarza, u ktorego znalazlyby sie zabawki zrecznosciowe (indianie bardzo czesto uzywali gier zrecznosciowych takich ja kolek z kolkiem na nitce, drewienka, kostki i przerozne inne rzeczy), i tak np. kiedy umiescimy w tipi zabawke zrecznosciowa, i spedzimy w tipi powiedzmy 4 godziny, to rosnie nam zrecznosc, np jezeli umiescimy w tipi posazek bogow i tarcze to wzrosnie nam zrecznosc, gdy umiescimy luk, miecz strzaly, tarcze do strzal i slomiany ce, aby miec czym cwiczyc sile, to wzrosnie nam sila - kto powiedzial ze mamy za kazda umiejetnosc placic u trenera? oczywiscie im lepsza zabawka zrecznosciowa / tarcza / luk / tarcza / miecz / cel tym szybciej zdobedziemy wymagana umiejetnosc, a przed wejsciem wybieramy, czy chcielibysmy trenowac zrecznosc, czy sile, a moze obrone ? oczywiscie nie mozna by bylo zdobyc wiekszych umiejetnosci na 1 level niz u trenera. np jezeli zaplacilismy u trenera za 2 lvle, to w tipi zdobedziemy 2 kolejne i nie wiecej (ile umiejetnosci mozna bylo sobie dokupic po lvlu?)
prosze komentujcie, moze niektore moje pomysly wejda w zycie, moze cos zmienimy, a moze cos dodamy? gre tworzy nie tylko SiVo, ale takze gracze, czyli my.
Navka1 - 2006-09-16, 17:57
świetne pomysły :)
lozo - 2006-09-16, 18:16
popieram calkowicie
simson86 - 2006-09-16, 18:20
Mi sie podoba :)
Anulka - 2006-09-16, 18:21
spox popieram
floras - 2006-09-16, 20:01
jak najszybciej powinni to wprowadzic
Mistrz_Baldura - 2006-09-16, 20:52
chrupus napisa³/a: | Propozycja zmiany:
Zamiast "polowanie" dac "dzial" las, a w nim:
polowanie
zbieranie jagód
rabanie drewna
jest to wiadome, ze indianie utrzymywali sie nie tylko dzieki polowaniu i miesie zwierzaków.
zbierali oni jagody, maliny i drewno. rabanie drewna i zbieranie jagod byloby alternatywa zamiast polowania, np kiedy mamy malo zycia a wciaz duzo energii, bo oczywiscie te prace takze pochlanialy duzo energii. Tak jak do polowania potrzebujemy broni i pancerza, tak do zbierania bedzie nam potrzebny koszyk, a do rabania drewna siekiera i wozek na drewno. Np. majac maly koszyk zbieranie jagod trwaloby 15minut, i przynosiloby losowe koszty (to juz do ustalenia), majac kosz, np. 25minut, a duzy kosz 40 minut - a zyski bylyby oczywiscie wieksze, oczywiscie te rzeczy dostepne bylyby u kramarza (chodzi mi o kosze). jezeli chodzi o rabanie drewna: sikierka z brÄ…zu (siekierka z miedzi nie wytrzymalaby 10minutowego rabania drewna, uwierzcie mi), siekierka ze stali oraz siekierka z runitu, a do nich: do brÄ…zowej maly woz na drewno, do stalowej woz na drewno, a do runitowej duzy woz na drewno (lepsza siekiera szybciej sie tnie, i wiecej). oczywiscie rabanie drewna przyniosloby nam zyski wieksze niz zbieranie jagod, (trwaloby napewno dluzej niz zbieranie jagod i pochloneloby wiecej energii) poniewaz musielibysmy zakupic wiekszy osprzet.
co wy o tym sadzicie?
propozycja nr2. (a raczej wskazowka)
tipi jest to namiot indianski PRZENOSNY, tzn ta... |
Popieram stu procentowo
Ukryty_Samuraj - 2006-09-16, 21:55
popieram... ale jak to zrobic??? czy SiVo da rade?
chrupus - 2006-09-16, 22:21
jak dał rade zrobic tyle ile jest, to da rade zrobic i to. wierzymy w niego, nie ?
Navka1 - 2006-09-16, 22:22
pewnie że tak...
dario - 2006-09-16, 23:36
pomysły dobre, jednak jak zwykle mam pewne zastrzeżenia...
jeśli chodzi o pierwszy pomysł to widzę jeden zasadniczy problem... celem tej gry jest zdobywanie doświadczenia... jeśli, jak piszesz, ktoś nie będzie miał życia ale będzie miał energie to narąbie sobie drzewa i go sprzeda? energię się wykorzystuje na polowania, żeby zdobyć doświadczenie, jeśli nie masz energii a masz złoto to sobie dokupujesz energii i dalej polujesz... jeśli zatem ktoś miałby kupować energię i później iść rąbać drzewo tylko po to żeby coś na tym zarobić to wg mnie to mija się z celem... bo po co wydawać kasę tylko po to żeby ją potem odzyskać...
natomiast jeśli chodzi o drugą propozycję to nadal głównym problemem jest brak ochrony dla tych lepszych indian podczas takiego siedzenia w tipi... jeśliby było tak jak mówisz to poszedłbym sobie do tipi żeby np zdobyć pkt siły czy zręczności, a tu łup... ktoś mnie zabił...
więcej luk narazie nie znalazłem... niestety w każdym projekcie są takowe i lepiej je wyeliminować przed wprowadzeniem do gry...
Navka1 - 2006-09-16, 23:38
ja mam jedną mała luke... wiadomo w tipi się jagby szkolili itp. ale ta gra była by za prosta, każdy by chodził do tipi się szkolić yszedł by ze statami po 40 i zadowolony
chrupus - 2006-09-17, 08:49
@navka: moznma by bylo w tipi zdobyc tyle umiejetnosci na level ile mozna zdobyc u trenera, np na lvlu 4 nie moglibysmy miec statow 50 wycwiczonych w tipi.
a co do drewna i energii: a co np jezeli ktos ma energie a nie ma kasy? to pojdzie do lasu :P moze sobie wybrac, albo polowanie, albo drewno, albo jagodki,. polowanie przynosi doswiadczenie, ale mozesz podczas niego "zginac", drzewo i jagody to alternatywa, bo jak mowilem indianie nie tylko siedzieli w tipi, polowali i bili sie po lbach do utraty przytomnosci
jezeli chodzi o cel gry.. kazdy wyznacza swoj.. np. ktos moze miec cel w grze zeby byc bogatym i miec duzo broni, kasy i wyposazenia, duza farme, niektorych celem jest polowanie non stop, innych rywalizacja z innymi, wiec dla kazdego powinno byc cos milego :p
dario - 2006-09-17, 09:14
nadrzędnym celem gry jest zdobywanie doświadczenia... to, że ktoś sobie wyznacza inne to wg mnie zawsze będą poboczne priorytety...
oczywiście nie neguję Twojego pomysłu chrupus, ale przedstawiona przez Ciebie sytuacja (dużo energii, mało złota) zdarza się niezwykle rzadko... jeśli nawet tak się zdarza, przy niskim poziomie pkt życia (do czego niewątpliwie nie powinni gracze doprowadzać) to można zaatakować jakieś słabe zwierzę... mniej kasy, ale od razu... nie jak to by było przy np rąbaniu drewna ( ileś tam minut), więc można się uleczyć i dalej polować na coś większego...
generalnie proponowanie graczowi 2 alternatywnych sposobów czy to zarabiania kasy, czy zdobywania doświadczenia nie daje praktycznie żadnych efektów... zawsze gracz będzie szukał optymalniejszej dla siebie metody na zarabianie... zawsze wybierze tę korzystniejszą, więc ta druga będzie całkowicie zbędna... natomiast wyrównanie możliwości zarabiania dla obu metod mija się z celem... bo po co wprowadzać coś nowego, skoro to i tak, tak naprawdę, nie wniesie nic nowego...
oczywiście można znaleźć inne korzyści z rąbania drzewa, np chociażby tę o której napisałem w temacie "obrabianie skór"...
mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem... troszkę mam fioła na punkcie logiki, ale tak to już jest...
SiVo - 2006-09-17, 20:19
zasadniczo to zbieranie jagód i rąbanie drewna to właściwie to samo co opcja płukania złota.... skoro przy płukaniu można zostać zaatakowanym to tak samo by było z wyżej wymienionymi.... przecież jak ktoś zbiera jagódki to bardzo łatwo mu strzelić np. w plecy :P
chrupus - 2006-09-17, 20:25
no racja, mozna by goscia zaatakowac gdy zbiera jagody.. powiedzmy np. ze w trakcie zbierania jagod mozemy znalesc skory zwierzat ktore zrzucily futro na zime, a przy plukaniu zlota wyplukac kamienie, groty strzal, ostrza wloczni (do ktorych bedzie mozna dorobic trzonki), i bylyby to 2 alternatywy - plukanie zlota = zarobek + mozliwosc wyplukania grotow, kamieni i ostrzy, zbieranie jagod = zarobek + mozliwosc znalezienia skor, oczywiscie bedzie mozna nas zaatakowac, im dluzsza praca tym lepszy zarobek, a to co znajdziemy, i czy wogle znajdziemy zalezy od losu ;) co wy na to?
Ukryty_Samuraj - 2006-09-18, 15:45
Gdyby sie tak gra rozwinela to fiu, fiu, fiuuuu.... Gra by była całkowicie zaawansowana. Lepsza od tego całego The Crims i Street Of Race :D
chrupus - 2006-09-18, 17:18
a czy nie chcemy aby gra byla rozbudowana? SiVo moze realizowac nasze pomysly, bo gra jest dla nas :)
Ukryty_Samuraj - 2006-09-18, 18:23
oczywiscie ze tak :D
iapaj - 2006-09-24, 13:22
bardzo dobry pomysł
Adamkolo - 2006-09-25, 08:01
mi też sie podoba
KrEcik666 - 2006-10-07, 23:19
Przeczytrałem tylko 4 pierwsze linijki bo były najkrótrze ale i tak jestem za brzmi to ciekawie i już
Tomeczex - 2006-10-28, 09:58 Temat postu: ok... zgadzam sie całkowicie...:D
P.S- SiVo biez sie do roboty jesteśmy z tobą!!!...:))
Adamkolo - 2006-10-28, 10:12
może SiVo zrobi
Szegi - 2006-10-28, 10:45
pomysł najlepszy jaki widziałem.
iapaj - 2006-10-29, 09:19
SiVo zrób to po
wyprawie
tyran - 2006-10-29, 18:15
Ja jestem za!!!!!!
GOJK - 2007-08-12, 09:56
ja też i nie wiem dlaczego SiVo tego nie wprowadza!!!
iapaj - 2007-08-12, 19:24
nie wiadomo jest dużo takich pomyslów ale one ida w zapomienie jak ten
[ Dodano: 2007-08-13, 16:49 ]
SiVo wypowiesz siÄ™ jescze raz??
|
|