INDIANIE.net
Oficjalne forum

Kosz - Usunięcie moderatora ZM ze stanowiska.

Old_Shatterhand - 2008-09-07, 14:04
Temat postu: Usunięcie moderatora ZM ze stanowiska.
Powody:
- mała aktywność,
- słaba znajomość języka ojczystego,
- zachowanie niegodne moderatora,
- prowokowanie graczy.

...Morderca - 2008-09-07, 14:20

mala aktywnośc... SiVo chyba pisal ze nie musimy byc 24/7
Zrozum czlowieku ze mam jeszcze życie osobiste, znajomych, dziewczyne, szkole itp... Ze Ty masz ochote siedziec caly dzien przed kompem to Twoja sprawa. Jestem wtedy gdy moge.

Jeżeli Ty znasz tak bardzo dobrze jezyk ojczysty to niech sie Twoi rodzice cieszą a tego że mają takie mądre dziecko...

Kilka razy sie wymsknelo ale przeprosilem...

Jakie prowokowania mi lepiej powiedz? ;>

Molph - 2008-09-07, 16:07

Najlepiej żeby nie było w ogóle modów, wtedy moglibyście robić co tylko byście chcieli na placu.
Tyleq - 2008-09-07, 16:17

skoro nie masz czasu to zrezygnuj i tyle a nie się denerwujesz że Cię wszyscy oskarżają o to że nic nie robisz ?
Old_Shatterhand - 2008-09-07, 22:09

Dokładnie... Jak ktoś nie umie jeździć autem to nie zostaje szoferem itd. itp. Jak nie masz czasu zostaw to stanowisko dla kogoś, kto ma więcej czasu, lepiej zna polski, nie bije mu do głowy testosteron i umie się zachować. Chyba proste co nie?...
lukas9189 - 2008-09-07, 22:44

Molph napisa/a:
Najlepiej żeby nie było w ogóle modów, wtedy moglibyście robić co tylko byście chcieli na placu.

wiesz co przestań człowieku błazna z siebie robisz bo ja mogę powiedzieć że od dawna już potrafię sie opanować na placu i ważę słowa za to

[wycięto]

więc najpierw spójrz co robisz a potem praw morały

jeśli Z_M nie masz czasu i ochoty bo wolisz się opalać to prosze bardzo kto ci każe moderować!?

Old_Shatterhand - 2008-09-08, 08:09

Dokładnie. Kto jak kto, ale Ajmarowie zbyt mało wiedzą o kulturze (bez urazy Uente i HM).
A mnie jeszcze nie przeprosiłeś... A może mi się "wymsknęło z pamięci"?...

Holigula_Mixrus - 2008-09-08, 14:30

Pewnie osoby na mnie naskoczą, ale musze to napisac...

Zgadzam się z przedmówcą wyżej... A dokładnie z jego pierwszym postem... Z mojej strony na razie tylko tyle...

kaban99 - 2008-09-08, 14:53

jasne niech mu zabiorą Moda bo krętacz i oszust!!! swoje zdanie wyraziłem
Ukryty_Samuraj - 2008-09-13, 11:32

...Morderca napisa/a:
mam jeszcze życie osobiste, znajomych, dziewczyne, szkole

Coś odnoszę wrażenie że wszyscy sobie znajdują taką ciekawą wymówkę...
Podejmujesz się zadania? Wypełniasz je sumiennie.
SiVo zrobił łaskę i dał ci moda. Jemu to zawdzięczasz. A piszesz tak, jakbyś to ty mu robił przysługę, będąc modem w jego grze :roll: ...

trapus xD - 2008-09-13, 19:30

19:14 Crazy_Loop - Desciet stracił 46 ran, zostało mu jeszcze 0
19:12 patryk16652 - patrzcie na mój opis
18:58 ziomus1 - dyzio miales isc czy mi sie tylko zdawalo
18:56 mohave - dyzio95 teraz ja burka biorę na raz
18:56 Bugi - hahah ja 26 wbijam 3 do obrony i możecie mi naskoczyć
18:56 dyzio95 - burek zaczyna gre od dzisiaj to uwazaj na siebie kozaczku:P
18:55 dyzio95 - bo juz ide dlatego tipi
18:55 Bugi - jak żyje burek
18:55 Bugi - i tipi hahahah
18:54 dyzio95 - Bugi jak zyje gojk?
18:53 Bugi - i czym sie podniecasz że słabszego zjechałeś
18:53 dyzio95 - Hona stracił 29 ran, zostało mu jeszcze 802/3
18:52 Bugi - pierdol sie złamasie :!:

Osoby on-line:
trapek (lvl: 20)
goog (lvl: 1)
natala95 (lvl: 5)
Bambero (lvl: 18)
Crash (lvl: 13)
Sovan (lvl: 1)
ziomus1 (lvl: 23)
marcino1 (lvl: 20)
Killaz_Group (lvl: 10)
Magnum (lvl: 22)
Zawodowy_Morderca (lvl: 23) :!:
IndianinPL (lvl: 12)
Crazy_Loop (lvl: 13)
volo (lvl: 16)
szalonykon (lvl: 13)

...Morderca - 2008-09-13, 19:44

Ty trapus xD, wypatrujesz wszystko... To samo było wczesniej chyba z Wafalem. Też wafal już sie wylogował a ktos napisal a nie wiem czy to nie Ty że nie dal znowu warna czy coś... To samo ze mną.

Widzialem jak wczesniej cos pisali ale do tej pory już wybyłem i nie widziałem tego a jakbym widzial to dostałby warna.

trapus xD - 2008-09-13, 19:47

<hah> ...Morderca, dobry jesteś ;-) Jak wtedy patrzyłem na twój profil to byłeś "walcz na arenie". I to samo było z Wafalem ;-)
...Morderca - 2008-09-13, 20:24

13.09.2008 19:27 - zaatakowałeś i zostałeś pokonany przez Ducha przodków
13.09.2008 18:14 - pokonałeś morus

To jest kawałek z mojego indexu. Jezeli bylbym
trapus xD napisa/a:
"walcz na arenie".
to jeszcze bym kogos walil nie pomyślałeś.? Jak jestem poza to korzystam z tego a nie może tak jak Ty...
kaban99 - 2008-09-13, 23:26

jednoznacznie czarno na białym usnąć go z Moda bo do najprostszych rzeczy się nie nadaje a co mówić pełnienie funkcji Moda
Old_Shatterhand - 2008-09-14, 08:19

Trzeba ogólnie zrobić nową grupę modów. Zwiększyć ich liczbę i porozdzielać na plemiona, żeby nie było takiej sytuacji, gdzie w grze i na forum jest tylko jeden mod nie-Ajmar: Borszczu. O podziale już pisałem, ale nikt nic nie zauważył. ;]
W dodatku plac główny ma "opiekę moderatorską" może 1-2 godziny na dobę. :P Może byśmy ograniczyli czas gry do 2 godzin dziennie?... ;] Wtedy by nie było, że ktoś jakąś wypowiedź przeoczył, albo nie był online. Rozwiązanie proste tylko, że jak to w polityce rząd od koryta odejdzie, gdy inflacja wzrośnie do kilku tys. %, pół narodu wyemigruje, a reszta umrze z głodu. ^^
Już można liczyć konta do sprzedania w dziesiątkach... Jeśli się nie sprzedadzą, a sytuacja się nie zmieni to coraz rzadziej będą online, aż w końcu się urwie i nikt nic do koryta nie wrzuci (czyt. piórka).
Proste prawo rynku. xD

...Morderca - 2008-09-14, 09:39

Podzial na moderatorow z plemion jest zły
wafal - 2008-09-14, 10:14

Przydział modów na plemiona wg mnie jest zły, ponieważ osoba ma być odpowiednia a nie, bo jest w tym akurat plemieniu....

Może Was to boli, że poszedłem do AJMARÓW, ale jest to mój wybór, którego nie mam zamiaru zmieniać, bo pewnemu plemieniu się to nie podoba... A jak Was to tak już bardzo boli to proponuję dać moderatora jeden osobie z Chiri, a mianowicie Old'owi, jako jednej z najporządniejszych osób z w/w plemienia. Bo w tym momencie wg mnie są momenty, że brakuje moda na placu... A mamy teraz taką sytuacje, że co ma wisieć to utonie... Zapiszą ludzie plac i nie ma wpisu łamiącego regulamin ;/

Ja bym wiedział inaczej pewną rzecz... Mianowicie, aby moderatorzy mieli pod koniec placu link "więcej" i tam kryłyby się wpisy z 3 ostatnich dni ;) Wówczas można by było zawsze to tego zajrzeć i dać warna.

malydupek - 2008-09-14, 11:43

...Morderca napisa/a:
Podzial na moderatorow z plemion jest zły

A według mnie jest dobry... są 4 duże plemiona: Ajmarowie, Chicirauha, Brudne Stopy i Menelskie Plemie.

Przydział byłby tak jak już Old_Shatterhand pisał wcześniej. po 2 modów dla Ajmarów i Chiri i po jednym dla Brudnych Stóp i Menelskiego.

Z parudziesięciu osób nie gadaj że nie uda się wybrać jednej-dwóch odpowiedzialnych osób! A byłoby to przy tym także uczciwsze....

wafal - 2008-09-14, 12:28

No to teraz moje pytanie... Kto gra w Brudnych? Nikt... Wchodzą jedynie starzy gracze z brudnych, aby iśc na płukanie i tyle... Menelskie? Siedzą tam Ci co wymieniają złoto praktycznie...
Old_Shatterhand - 2008-09-14, 16:03

Nie w tym rzecz, że drugie plemię w grze otrzyma jednego moda i sprawa się uspokoi. Wtedy Menele będą niezadowoleni. Itd. Taki podział jak mówiłem byłby dobry. Dużo modów to dużo kontroli. Brudne Stopy rzeczywiście śpią, nie zaglądają na plac więc machną ręką na ten podział, ale Meneli jest najwięcej i niektórzy są dosyć aktywni. Więc 2-2-1-1 (ten ostatni byłby wybrany z reszty plemion w głosowaniu - w myśl pluralizmu niech każda formacja ma swoją szansę.).
Oczywiście nie chodzi o to, żeby plemiona same sobie wybrały modów. Plemiona (wódz) wystawiły by kandydatów (2 modów to 4. kandydatów, 1 mod to 2. kandydatów). Z tych kandydatów ogół, a nie plemię wybrałby modów.

wredna_squaw - 2008-09-14, 21:09

Tak też czynię...
lukas9189 - 2008-09-14, 23:11

zgadzam sie że musi być +2 modów wiecej i -1 zm
i to 1 nasz przynajmniej

Tyleq - 2008-09-15, 16:16

czy mażna by zrobić tak, żeby obecna grupa Mod'ów oraz niektórzy Ajmarowie się nie wypowiadali na ten temat ?? (Molph, Dzako, Grassman, Blady_Dziob) Bo wszyscy wiedzą że oni nie chcą konkuręcji, więc po co czytać ich brednie ?
wafal - 2008-09-15, 18:46

Nie, ponieważ jest wolność słowa.
Tyleq - 2008-09-15, 19:11

ale wiadome jest to że nie chcecie konkurencji więc po co czytać 'oczywistość' ?
Old_Shatterhand - 2008-09-15, 20:52

Wredna dzięki. ;)
Jeśli mowa o tych typach to co prawda wolność wypowiedzi rzeczą świętą, ale ich posty są doprawdy nieinteligentne...

Ukryty_Samuraj - 2008-09-15, 20:57

Old_Shatterhand napisa/a:
wolność wypowiedzi rzeczą świętą

Gdybym napisał wulgarnego posta skasowaliby go - czyli świętość to to taka nie jest ;)

Old_Shatterhand - 2008-09-15, 20:59

Wszystko ma swoje ograniczenia. ;) Może źle to wyraziłem. Wolność wyrażania poglądów w sposób kulturalny. Choć to też nie do końca prawda, bo propagowanie rasizmu jest karalne.
malydupek - 2008-09-16, 08:20

Nie w tym rzecz, że drugie plemię w grze otrzyma jednego moda i sprawa się uspokoi. Wtedy Menele będą niezadowoleni. Itd. Taki podział jak mówiłem byłby dobry. Dużo modów to dużo kontroli. Brudne Stopy rzeczywiście śpią, nie zaglądają na plac więc machną ręką na ten podział, ale Meneli jest najwięcej i niektórzy są dosyć aktywni. Więc 2-2-1-1 (ten ostatni byłby wybrany z reszty plemion w głosowaniu - w myśl pluralizmu niech każda formacja ma swoją szansę.).
Oczywiście nie chodzi o to, żeby plemiona same sobie wybrały modów. Plemiona (wódz) wystawiły by kandydatów (2 modów to 4. kandydatów, 1 mod to 2. kandydatów). Z tych kandydatów ogół, a nie plemię wybrałby modów.

o własnie: to, to to.

Radzę przemyślec, to naprawdę dobra propozycja, mysle że wszyscy powinni być zadowoleni jeśli wybierzemy dobrych modów... ale lepiej, żeby kazdy chętny mógł zgłosić swoją kandydaturę i wtedy przeprowadzilibyśmy głosowanie :)

Tyleq - 2008-09-16, 08:29

każdy chętny to też będzie bez sensu ... nie pomyślałeś o tym, że zgłosi się każdy idiota ? 5lvl chąc się pobawić zgłosi swoją kandydature ;/ Lepiej żeby tak jak mówi Old ... niech wódz wystawi, a jak chcecie to poszeżyć to można zrobić tak : 2 modów to 5. kandydatów, 1 mod to 3. kandydatów <- do wypowiedzi old'a
Borszczu - 2008-09-16, 12:27

lukas9189 napisa/a:
zgadzam sie że musi być +2 modów wiecej i -1 zm
i to 1 nasz przynajmniej

Właśnie przez podobne myślenie nie nadajecie się na modów...
I póki tego nie zrozumiecie gwarantuje wam ze SiVo żadnemu z was nie da moda.
To są teksty z serii: oni mają lizaka, mamo ja tez chce!

Jeśli któryś z was dostanie moda, to daje sobie rękę uciąć ze główny plac stanie 2 polem walki zaraz po arenie... Zaraz się zacznie prowokowanie i wyszukiwanie wiadomości, które można podpiąć pod warna.

Dlatego mówię NIE

Old_Shatterhand - 2008-09-16, 17:29

Tak jak wy to robicie?... Ile razy już tak było, że jak zabrakło argumentów to się sypały warny jak prezenty z wora? Ty też się na moda nie nadajesz, bo warnujesz za byle głupstwo (np. Wafal często usuwa posty, ale rzadziej warnuje - to jest Mod), a jak Dzako i reszta zaczynają zabawę to śpisz. Śpij dalej. Dobranoc.

Ja nie chcę być modem. Ja chcę tylko, tego bym nie musiał ważyć każdej przenośni i porównania, bo bandzie to się może nie spodobać... Dla mnie modem może być Uente, HM, Wafal czy Tehawanka. Wszyscy są Ajmarami jakbyś nie wiedział. Tyle że są kulturalni. A ta banda nie.

Mówisz: plac będzie polem walki? Teraz jest ścianą do rozstrzeliwania. :)

malydupek - 2008-09-17, 08:30

eh, tu nie chodzi o to, żeby zgłaszał się każdy 5lvlowiec. Jesli będzie głosowanie i tak nikt na niego nie zagłosuje. Chodzi mi o uczciwość, żeby każde plemię było tak samo karane warnami(nie tak jak teraz) i żeby tak jak w polskim parlamencie, każda większa "partia" miała swój głos... nie sądzicie,ze ubarwiłoby to te jednostronną grę?
wredna_squaw - 2008-09-17, 20:55

A może po prostu zamknijmy plac? Dzięki temu w znakomitej większości zniknie problem modów...
Tyleq - 2008-09-17, 21:02

a może zrobić coś takiego jak cenzor ?? Będą słowa których nie da się wpisać na plac, a jak ktoś będzie próbował coś napisać ze Spacjami czy coś takiego, to każdy z poziomem 18+ będzie mógł ukarać
wafal - 2008-09-17, 21:52

Cenzor odpada... Już o tym dawno pisałem SiVo i powiedział, że nie.
wredna_squaw - 2008-09-18, 09:41

Cenzor fajna sprawa. Zwłaszcza dowcipny - nie wycina, ale zamienia. Pamiętam kiedyś przeszedł przez moje ręce taki projekt, gdzie np. słowo d..a było zamieniane na jakieś jabłuszko. I tak dalej. Oczywiście - jak ktoś napisze Doop4 to wyłapenie automagiczne tego będzie ciężkie...

Z drugiej strony taki cenzor aż zachęcał do wstawiania wulgaryzmów i patrzenia, jak są przerabiane...

Tylko pisząc go trzeba uważać, żeby nie skrzywdzić osobnika, który porachuje za to kości :evil:

Old_Shatterhand - 2008-09-18, 19:02

Plac można by było zamknąć... Jestem za tym.
lukas9189 - 2008-09-20, 01:10

wredna_squaw napisa/a:
A może po prostu zamknijmy plac? Dzięki temu w znakomitej większości zniknie problem modów...

dobry pomysł, ale lepszy by był cenzor

Holigula_Mixrus - 2008-09-22, 17:30

A wiecie ile jest roboty przy cenzorze? Proszę, niech ktoś z was napisze mi taki cenzor... Co do nowych modów nie mam zdania... Old według mnie się nadaje...
Tyleq - 2008-09-22, 18:11

Old chce sprzedac konto więc odpada ;/ lechu nie chce byc modem, ale jak coś to powiedział że będzie pomagał ;) więc chetni puki co od nas to ja i lukas ;)
malydupek - 2008-09-22, 18:19

od Meneli zgłaszam się, mimo wszystko że mam niski level, ale jestem dobrze zapoznany z zasadami i regulaminem gry. I myslę,że bezstronny w konflikcie Ajmarowie-Chiricauha (myslę że to bardzo wazne). Takze dużo siedzę przy komputerze z czego duzą cześć czasu poswięcam na indian. Jak mówię, jedyną wadą jest niski level, ale to si,ę nadrobi, nie wbijam szybko. Pozdrawiam :)
Old_Shatterhand - 2008-09-22, 18:51

Nie sprzedam konta jeśli coś się tu zmieni. I bynajmniej nie po to, by zostać modem. ;]
Moje propozycje:
Ajmarowie:
- Uente,
- HM,
Chiricauha:
- Lechu,
- Moonchild,
Menelskie plemię:
- Malydupek,
A reszta to kandydaci z innych plemion ( z każdego po 1):
- Wredna Squaw,
- Pocahontas,
- i nie mam więcej pomysłów.

wafal - 2008-09-22, 19:27

A wg mnie Twoja propozycja jest śmieszna. Po pierwsze np. mi ma zostać odebrana funkcja, bo Chiri się nie podoba, że wafal ma moda? Tak samo z Borszczem. Moonchild - jakoś widzę, że ona mało gra... Pocahontas - wcale nie gra i ma dostać moda? Kolejny absurd! Jak już taki ma być chory przydział modów na plemiona to czemu nie jest brane wcale pod uwagę plemię elita? Dwóch modów tam powinno być, bo mają dużo członków (ponad 50) - tak wynika z waszego toku myślenia...

Jeszcze raz napiszę była już taka akcja, że komuś się modowie nie podobali... Zaraz po ich wybraniu od razu coś komuś nie pasowało. Wnioski sami sobie wysnujcie lub poszukajcie w moich postach... Już kiedyś ten wniosek napisałem ;)

A z drugiej zaś strony prawda jest taka, że jak sobie sami nie poradzimy to SiVo pomoże nam może za 3 miechy przy dobrych wiatrach ;P

trapus xD - 2008-09-22, 19:34

Old- do twojej propozycji mam tylko to:
Pocahontas nie gra
Wredna wchodzi tylko 3 razy na dzień aby przedłuzyc płukanie
Moonchild też rzadko tu wchodzi

A z plemienia "elita" proponuje ziomusa i siebie.

Tyleq - 2008-09-22, 19:42

skoro tak, to powiedz swoje propozycje ;>
wafal - 2008-09-22, 19:49

Moje? Dodanie 1-2 modów na plac główny (choćby nawet Ciebie, bo widzę, że jesteś chętny) i zabranie moda FOXI, ponieważ tam się bardzo ludzie zmieniają oraz w ostatnim czasie konto mało aktywne.
Tyleq - 2008-09-22, 19:55

oprócz mnie moon by mógł jeszcze byc, ma on paktyki na menelach ;) może nie jest często online, ale bardzo często jest na gg i jak ktoś mu napisze to może wejść ;) a ty jako mod mi nie przeszkadzasz ;) Foxi ma nowego właściciela więc ściągnięcie moda jaknjbardziej uzasadnione ;)
Old_Shatterhand - 2008-09-22, 20:21

Nowy właściciel również nadaje się na moda... Raczej to wina starego właściciela, że sam przed sprzedażą nie poprosił o zdjęcie moderatora. Ja nawet nie wiedziałem, że on moda miał. xD
Shikari - 2008-09-22, 20:52

To ja mam moda? Fajnie ;-) Nie musicie mi go zdejmować, moge być moderatorem :-D
malydupek - 2008-09-22, 21:07

Wafal.... nie bulwersuj się, że Tobie można zabrać moda. Moglibyscie ustalić która dwójka z waszego plemienia będzie moderować ławeczkę i tyle... ja proponowałbym Wafala i Holigulę. Może nie Wredną i Pocahontas bo faktycznie mało grają, ale moonchild czemu nie... moja kandydatura równiez pozostaje aktualna. Przynajmniej na jakiś okres próbny.

[ Dodano: 2008-09-22, 21:11 ]
edit:

ooo własnie wpadłem na genialny pomysł. Jesli macie juz pretensje do tych kandydatur to może każdemu chętnemu i zaangażowanemu graczowi(oczywiscie z jakims limitem tych osób) dac moda na placu na okres próbny. Jesli się sprawdzi-zatrzymujemy. Jesli nie-odrzucamy. Co Wy na to?

Tyleq - 2008-09-22, 21:40

hahaha, wiesz co by to było ?? 100chetnych = 100 modów !! ODPADA !! ;P
malydupek - 2008-09-23, 08:32

Tyleq napisa/a:
hahaha, wiesz co by to było ?? 100chetnych = 100 modów !! ODPADA !! ;P

czytaj ze zrozumieniem koles. ;/ Czy ja napisałem, że to miałoby być naraz?? i napisałem tez o limicie jakobyś nie zauwazył.... jak chcesz na siłę pisac by napisac cokolwiek to lepiej nie pisz wogóle.

lukas9189 - 2008-09-23, 12:48

tez tak mysle ze mozna z 10 kandydatow najlepszych wybrac i testowac ich przez pare miesiecy az zostanie np 2 najlepszych...

a co do tematu to przegłosowane i chyba można zamknąć

Kamil1101 - 2008-09-23, 21:40

Temat zaczął się od rozmyślań nad obaleniem moda Z_M, skończył na dodatkowej liście moderatorów. Już teraz widać na forum jak zachowują się niektórzy w stosunku do modów. Poruszają sprawy których i tak nie udowodnią (np. sprawa Z_M, ktory nie banuje wulgarnie odzywającego się gracza Bugi, jedna z przyczyn dla których naraził się na Waszą niełaskę) krytykując jego działania, a wlaściwie ich brak. Chcecie udowodnić jego winę, pokazać, że nie nadaje się na moda, czyniąc siebie mimochodem lepszym. Proszę pomyśleć, nie każdy może być zawsze i wszędzie, dlatego popieram jedną z wcześniejszych rozwiązań, a mianowicie zwiększeniu ilości stron na głównym placu do 3, widoczną nie tylko dla moderatorów, lecz także dla każdego gracza.

Jestem bezstronny, i dodam, że pragniecie stworzyć utopie, w której kolega ma donosić na kolegę, do momentu gdy uzbiera mu się możliwie najwięcej warnów, a na jego opisie pojawi się czerwony napis "Zbanowany". Ten który nie daje warnów niektórym osobom, jest przez Was stracony. Mogę się założyć, że każdy z Nas ma osobę, której by nie zbanował, nawet jeśliby sypała wiązankami na placu. Gdy liczba moderatorów wzrośnie problem powinien się rozwiązać, ale tylko pozornie. Z czasem wszyscy się ze sobą poznają i znowu pojawi się post tego pokroju, że ktoś jest nieaktywny itd i musi odejść. Na jego miejsce wejdzie 2 nowych modow. W ten sposób znowu spotkamy się na podobnej dyskusji;)

Teraz czekam na wytknięcie mi wszystkich moich niedociągnięć ;)

wredna_squaw - 2008-09-24, 01:32

Odnośnie propozycji przyznania mi tytułu moda ponawiam swoją deklarację zawartą jakiś czas temu na drugiej stronie niniejszej dyskusji. Stanowiska nie zmieniłam i nie sądzę, żeby mogły zajść jakiekolwiek okoliczności łagodzące. Także raz jeszcze: dziękuję, jestem zaszczycona, ale nie jestem zainteresowana.

Jeśli chodzi o przyznanie statusu moderatora komukolwiek z mojego plemienia - pozwalam sobie wstrzymać się od głosu. Jeśli ktokolwiek z moich współplemieńców miałby ochotę - czyni to sam bez żadnego wsparcia ani błogosławieństwa plemienia. Swoją drogą uważam, że przynależność plemienna nie powinna mieć żadnego wpływu na wybór moderatorów. Jeśli się zdarzy, że w jednym plemieniu będzie 6 osób o większej niż przeciętna uczciwości, dojrzałości i zaangażowania w grę to nie widzę przeszkód, żeby cała szóstka była moderatorem. A jak w innym plemieniu będzie 50 łobuzów i hultai to - mimo swojej liczebności - żadna z tych osób nie powinna dostąpić tego zaszczytu.

Howgh.

malydupek - 2008-09-24, 09:44

Tylko, że jesli cała szóstka moderatorów albo ich wiekszosć jest z jednego plemienia to trudno mowić o bezstronności. Co do wypowiedzi Klasztornika. Nie zgodze się. Nie każdy daży do pobanowania wszystkich swoich wrogów i uchronienia skóry swoich kumpli. Nie oceniaj tak pochopnie.
Holigula_Mixrus - 2008-09-24, 14:05

Kamil1101 napisa/a:
Temat zaczął się od rozmyślań nad obaleniem moda Z_M, skończył na dodatkowej liście moderatorów. Już teraz widać na forum jak zachowują się niektórzy w stosunku do modów. Poruszają sprawy których i tak nie udowodnią (np. sprawa Z_M, ktory nie banuje wulgarnie odzywającego się gracza Bugi, jedna z przyczyn dla których naraził się na Waszą niełaskę) krytykując jego działania, a wlaściwie ich brak. Chcecie udowodnić jego winę, pokazać, że nie nadaje się na moda, czyniąc siebie mimochodem lepszym. Proszę pomyśleć, nie każdy może być zawsze i wszędzie, dlatego popieram jedną z wcześniejszych rozwiązań, a mianowicie zwiększeniu ilości stron na głównym placu do 3, widoczną nie tylko dla moderatorów, lecz także dla każdego gracza.

Jestem bezstronny, i dodam, że pragniecie stworzyć utopie, w której kolega ma donosić na kolegę, do momentu gdy uzbiera mu się możliwie najwięcej warnów, a na jego opisie pojawi się czerwony napis "Zbanowany". Ten który nie daje warnów niektórym osobom, jest przez Was stracony. Mogę się założyć, że każdy z Nas ma osobę, której by nie zbanował, nawet jeśliby sypała wiązankami na placu. Gdy liczba moderatorów wzrośnie problem powinien się rozwiązać, ale tylko pozornie. Z czasem wszyscy się ze sobą poznają i znowu pojawi się post tego pokroju, że ktoś jest nieaktywny itd i musi odejść. Na jego miejsce wejdzie 2 nowych modow. W ten sposób znowu spotkamy się na podobnej dyskusji;)

Zgadzam się... Nic dodac, nic ująć...

wredna_squaw napisa/a:
Jeśli się zdarzy, że w jednym plemieniu będzie 6 osób o większej niż przeciętna uczciwości, dojrzałości i zaangażowania w grę to nie widzę przeszkód, żeby cała szóstka była moderatorem. A jak w innym plemieniu będzie 50 łobuzów i hultai to - mimo swojej liczebności - żadna z tych osób nie powinna dostąpić tego zaszczytu.

Dokładnie... I nie rozumiem czemu ta dyskusja dalej trwa...

Old_Shatterhand - 2008-09-27, 20:19

Nie wolno myśleć stereotypowo. Wśród dużych liczebnie plemion nie można uznać, że wszyscy członkowie jednego są źli, a w drugim wszyscy dobrzy.
Najlepiej gdyby moderatorzy w ogóle nie byli graczami i tyle...
Jeśli chodzi o mnie to byłbym w stanie zbanować nawet własnego wodza jeśli by na to zasłużył...
Jak smutno, że z prawie 2k graczy jedynie paru zna Indian i do tego w stopniu podstawowym.
Indianin wyrzeknie się swojego syna jeśli ten splamił honor rodziny.
Nie tknie śmiertelnego wroga jeśli wcześniej wypalił z nim fajkę pokoju.
Słowo (nie mówiąc o przysiędze) zawsze spełni.
Moderator powinien być taki sam. Jest tu kilku ludzi, którzy spełniają moje warunki.

Borszczu - 2008-09-28, 10:13

Najlepiej gdyby moderatorzy w ogóle nie byli graczami i tyle...

No jasne, najlepiej zatrudnić jakiegoś emeryta i dać mu najniższa krajowa za moderowanie... W sumie to najlepiej emerytowanego żeby nie miał rodziny, która mogłaby w to grac bo i wtedy podejrzewalibyście go o stronniczość.

Cytat:
Jak smutno, że z prawie 2k graczy jedynie paru zna Indian i do tego w stopniu podstawowym.

2k? Skąd te dane bierzesz? Jeśli jest 200 aktywnych to wielki ukłon. Reszta to martwe konta odwiedzane raz na miesiąc, przez co się nie kasują.

Cytat:
Indianin wyrzeknie się swojego syna jeśli ten splamił honor rodziny.

Bla bla bla, a PSL wyrzeknie sie swojego członka, jeśli ten da się przyłapać dziennikarza TVN na swojej głupocie. Nie wracaj do żadnych wzniosłych ideałów, bo to jest nie na miejscu. Ta gra jest produktem, który ma się sprzedawać w tak zdemoralizowanym społeczeństwie jak my.

Old_Shatterhand - 2008-09-29, 15:29

To niech będzie 200 osób... A jeśli chodzi o to młode społeczeństwo to moderatorzy powinni wychowywać tę młodą hołotę, a nie puszczać płazem. Żeby to czegoś uczyło. Żeby potem mógł się pochwalić jaką taką wiedzą na temat Indian. Ale z takim stanem umysłowym moderatorów to uczyć można wulgaryzmu itd. ;)
Powracając od tematu:
statystyka dla ZM jest miażdżąca... Gdyby zrobić podobną dotyczącą np. Wafala pewnie byłoby odwrotnie. Ale nierozumny człowiek może stwierdzić, że chcę obalić cały mod team (jak to już Borszczu i Mohave tu pisali) i przejąć władzę . Trzeba być naprawdę ograniczonym człowiekiem, żeby tak sądzić. ;]
Ty Borszczu nie wiesz co to znaczy klimat. Tylko mi nie wyjeżdżaj regułką z wiki. ;] Przydałoby się stworzyć przynajmniej namiastkę klimatu. Ta gra zamiast go nabierać robi się coraz bardziej bezbarwna.

moonchild - 2008-09-29, 15:56

Holigula_Mixrus napisa/a:
Kamil1101 napisa/a:

Zgadzam się... Nic dodac, nic ująć...

wredna_squaw napisa/a:
Jeśli się zdarzy, że w jednym plemieniu będzie 6 osób o większej niż przeciętna uczciwości, dojrzałości i zaangażowania w grę to nie widzę przeszkód, żeby cała szóstka była moderatorem. A jak w innym plemieniu będzie 50 łobuzów i hultai to - mimo swojej liczebności - żadna z tych osób nie powinna dostąpić tego zaszczytu.

Trwa dokładnie dlatego

15:47 ziomalek1 - heh magnum jak cos to ja do zabijania tych ciot jestem chętny
15:47 kaban99 - Mohave ty mi przypominasz ta osobe z tym winem z wreku keke
15:47 Magnum - Tyleq stracił 40 ran, zostało mu jeszcze 27 sam Cie zabijam prawie;p
15:46 mohave - Tyleq stracił 41 ran, zostało mu jeszcze 0
15:46 ziomalek1 - ehh nie mogliście sie zmówić ? a nei raz jedem potem drugi i trzecie
15:46 mohave - jeb sie cioto ;)

i jeżeli laska nie rozumiesz tego, że nie mam zamiaru takich rzeczy na placu czytać i konieczna jest większa liczba modów, to chyba tylko zostaje mi stwierdzić, że dla Ciebie takie słownictwo jest normalne

Holigula_Mixrus - 2008-09-29, 16:14

moonchild napisa/a:
Trwa dokładnie dlatego

15:47 ziomalek1 - heh magnum jak cos to ja do zabijania tych ciot jestem chętny
15:47 kaban99 - Mohave ty mi przypominasz ta osobe z tym winem z wreku keke
15:47 Magnum - Tyleq stracił 40 ran, zostało mu jeszcze 27 sam Cie zabijam prawie;p
15:46 mohave - Tyleq stracił 41 ran, zostało mu jeszcze 0
15:46 ziomalek1 - ehh nie mogliście sie zmówić ? a nei raz jedem potem drugi i trzecie
15:46 mohave - jeb sie cioto ;)

i jeżeli laska nie rozumiesz tego, że nie mam zamiaru takich rzeczy na placu czytać i konieczna jest większa liczba modów, to chyba tylko zostaje mi stwierdzić, że dla Ciebie takie słownictwo jest normalne

To dzisiejszy plac? Bo akurat jestem i nie ma tych wypowiedziedzi... Mało tego... Nie zycze sobie by mówić na mnie laska! A moderatorów wiecej nie będzie! Dlaczego? Bo SiVo nie ogłosił naboru;D

Molph - 2008-09-29, 16:15

Masz już 1 ostrzeżeń! (4 ostrzeżenia = BAN)
Twoje ostrzeżenia:
OD: Zawodowy_Morderca za wypowiedź: jeb sie cioto ;)

żal!!
Nie wiecie to nie piszcie!

moonchild - 2008-09-29, 16:30

Mi nie chodzi o to, że nie dostałeś za to warna, tylko, że takie teksty często wiszą długo na placu, zanim jakiś mod łaskawie je usunie i ew. wręczy warna.

Skoro wkleiłam to o 16:14 to znaczy, że od 15:46 wisiało, co najmniej pół godziny przy ok 20 osobach on-line, znaczy się, że w godzinach szczytu nie ma żadnego moda, który na bieżąco kontroluje to co się dzieje na ławce.

Ja naprawdę nie rozumiem, dlaczego nie może być więcej modów placu??

Holigula_Mixrus - 2008-09-29, 16:34

Bo my sobie tak wymysliśmy wiesz?! I nie denerwujcie mnie takimi pytaniami! Godziny szczytu? One są od 16 a potem od 20...
Old_Shatterhand - 2008-09-29, 16:35

O! Dałeś sobie warna z konta ZM, żeby ten post powstał? ;)
Tak jak Blady_Dziob zrobił konto Old_Dupperland. Trzeba być naprawdę niesamowitym idiotą, żeby mi wmawiać, że 3 lvl pokonał bodajże 23 ;]
To oczywiście ironia i nie mam podstaw, by cię o to podejrzewać (Bladego_dzioba owszem mam).
Ale ZM warnuje za co popadnie (ale tylko nas) i dla zachowania resztek pozoru sporadycznie (was). Oprócz tego jest ordynarny, niekulturalny, nie lubi ortografii itd. Jeśli nie chcecie zmian to przynajmniej zmieńcie tego moda na innego. Niech będzie Uente, Marcino, ale nie on. Większość tak uważa, ale wy macie klapki na oczach i za dużo sobie wyobrażacie. Dodatkowo SiVo was utwierdza w tym przekonaniu, że tu rządzicie. Co na dobre grze nie wychodzi...

moonchild - 2008-09-29, 16:43

Bo my sobie tak wymysliśmy wiesz?! I nie denerwujcie mnie takimi pytaniami! Godziny szczytu? One są od 16 a potem od 20...

Typowa odpowiedz, jak się nie ma żadnych agumentów... Jak się nie masz nic konkretnego do napisania, to sie nie pisze, po co zaśmiecać forum??... ręce opadają

A opisana sytuacja miała miejsce w czasie godzin szczytu przez Ciebie wymienionych (o 16.14 były na placu wpisy za które należy się warn)
I kolejny przykład:

16:33 piuropusz - ziomalek leszczu zamkni morde i siedz dalej w tipi

Holigula_Mixrus - 2008-09-29, 16:54

Świetnie! Mamy być 24h na dobę w online! Nawet rachunków nie mogę zapłacić, a co dopiero mówić by coś zjeść..! Opanujcie się trochę1 My mamy swoje zycie prywatne również...
moonchild - 2008-09-29, 16:57

Czy Ty naprawdę nic nie rozumiesz czy tylko udajesz??

Nie możecie być 24h online i macie swoje życie - masz świętą rację

I właśnie dlatego powinno byc więcej modów!!!! każdy z nich będzie kilka godzin w miarę swoich możliwości i zajęć i wszyscy będą zadowoloni.

Czy ja gdzieś napisałam, że masz siedzieć 24h online??? nie!!! więc czytaj ze zrozumieniem - to bardzo cenna umiejętność

Holigula_Mixrus - 2008-09-29, 17:00

Ale nowych modów nie będzie bo SiVo nie zrobił naboru!! To teraz ty nie zrozumiesz... My bez admina nic nie zrobimy
moonchild - 2008-09-29, 17:08

I właśnie po to jest ta dyskusja, żeby SiVo zobaczył, że jest taka potrzeba

Ale Ty oczywiście mimo, że się żalisz na brak czasu, to twierdzisz inaczej:

...Morderca - 2008-09-29, 20:02

Ale ZM warnuje za co popadnie (ale tylko nas) i dla zachowania resztek pozoru sporadycznie (was). Oprócz tego jest ordynarny, niekulturalny, nie lubi ortografii itd. Jeśli nie chcecie zmian to przynajmniej zmieńcie tego moda na innego. Niech będzie Uente, Marcino, ale nie on. Większość tak uważa, ale wy macie klapki na oczach i za dużo sobie wyobrażacie. Dodatkowo SiVo was utwierdza w tym przekonaniu, że tu rządzicie. Co na dobre grze nie wychodzi...

Myśle że Blady,Bugi,Mohave,Dzako i inni na pewno mają ode mnie warny jak zasluzą ale Wy oczywiście myślicie ze jestescie jedynymi ktorzy dostają warny...

Kiedy niekulturalny mi powiedz? Bedziesz wypominal jedną wiadomosc pw do konca gry czy masz cos innego?

Pff... nie miales co wymyśleć tylko ze nie lubie ortografi? Ostro jedziesz :]

Widocznie dla Siva to pasuje jak jeszcze jestem wiec czego sie czepiacie? Może zmience temat a nie piszeci tutaj o rzeczach które nie wnosza nic do tego tematu?

Old_Shatterhand - 2008-09-29, 20:10

Nie pamiętam żadnej wiadomości na priv, ale dobrze, że sam to pamiętasz. :)
Owszem dostają warny... ale tylko wtedy jak to zauważymy.
Hmm. Ok. Ortografia nie lubi ciebie.
Nie sądzę, żeby SiVo był zadowolony z tego, że wielu graczy coraz bardziej się zniechęca. Bardziej odpowiednie tu będzie stwierdzenie, że SiVo nie dba o tę grę, więc również nie dba o jakość moderowania...
Miej resztki honoru i jeśli 64% głosujących chce, żebyś odszedł - odejdź. Zwolnij miejsce dla kogoś innego z twojego teamu. Niech to będzie ktoś odpowiedniejszy. Sam mówiłeś, że nie masz zbyt wiele czasu. Więc niech to będzie ktoś aktywniejszy, co nie jest zresztą jedynym warunkiem...

...Morderca - 2008-09-29, 20:54

Owszem dostają warny... ale tylko wtedy jak to zauważymy

Najlepiej nic nie mów jezeli nie masz o tym wogle pojęcia. Myślisz ze daje Im tylko warny kiedy zobaczycie ze zlamali regulamin? Opanuj sie

Ortografia nie lubi ciebie

Skąd Ty to wogóle bierzesz? ;>

Miej resztki honoru i jeśli 64% głosujących chce, żebyś odszedł - odejdź.

Dla mnie jest dobrze i SiVo jakby chcial to chyba by mnie oddalil od Moderowania?

Sam mówiłeś, że nie masz zbyt wiele czasu.

Każdy moderator to mówi bo to prawda i SiVo sam pisal ze nie mamy obowiązku przebywac tutaj 24/7
Wiec wara

malydupek - 2008-10-04, 09:52

ale online powinien byc ZAWSZE przynajmniej jeden moderator, żeby kontrolować co się dzieje! Ludzie...
frytka - 2008-10-04, 16:07

Nie wiem czy powinnam się tu oddzywać.. ale:
malydupek, to jest nieosiągalne. Wiem z własnego doświadczenia, bo 2 lata temu byłam on-line 6-7h na dobę! Po czym gdy schodziłam, koło 22, przychodzil jakiś mądry i bluzgał. Rano nie byłam w stanie dość do komutera..
a nieosiągalne jest to dlatego że musimy spać, jeść, chodzić do szkoły i wykonywać inne funkcje życiowe..
Nabór na nowych modów też nie jest najlepszym pomysłem ponieważ, przyznajmy szczerze, na moda nie bierze się józka z ulicy. tylko kogoś, kto pisze mądrze, wie o czym mówi, nie zdarzyło mu się przeklnąć na placu... a teraz mało jest takich graczy.
potrzebny jest ktoś zaufany, grający już jakiś czas.

może wogóle zróbmy sobie dyżury -.-'
wafal od 6 do 13, HM od 13 do 19...

a co do ZM.. skoro 61% graczy nie jest zadowolona z Twojego moderowania, to pomimo tego czy Ci się to podoba, czy nie, wg. mnie powinieneś ustąpić..

Molph - 2008-10-04, 16:36

frytka napisa/a:
a co do ZM.. skoro 61% graczy nie jest zadowolona z Twojego moderowania, to pomimo tego czy Ci się to podoba, czy nie, wg. mnie powinieneś ustąpić..

Zrozum to, że to nie gracze mają być zadowoleni z pracy ZM a SiVo, on dla niego "pracuje" a nie dla graczy! SiVo nie widzi zastrzeżeń co do jego moderowania więc wszystko ok.
Gorzej z Tobą, wchodzisz raz na miesiąc i masz moda, oddaj go komuś innemu, bo Ty w ogóle nie grasz.

malydupek - 2008-10-04, 16:39

Mohave, mylisz się... moderator pracuje dla graczy! Po to aby w grze był porządek. Czyli dla graczy!

Fryta... myslę, że da się zrobić tak żeby non stop był przynajmniej jeden moderator, dyżury byłyby w porządku.

frytka - 2008-10-04, 16:57

molph, jestem 2-3 godziny dziennie.. codziennie..
Tyleq - 2008-10-04, 17:06

ja dłużej ... a jakoś moda nie mam, czasem nawet do 6h dziennie, 10h na gg
frytka - 2008-10-04, 17:13

wiesz, nie ważne ile siedzisz, ważne czy się nadajesz i zasługujesz..
poza tym, nie offtopujmy, to temat ZM a nie Twój.
;)

Old_Shatterhand - 2008-10-04, 18:00

Nie powołujcie się na Siva jeden z drugim, bo on jest nieobecny już dosyć dług i w ogóle nie zna problemu...
Ukryty_Samuraj - 2008-10-06, 21:37

...Morderca napisa/a:
Old_Shatterhand napisał/a:
Ortografia nie lubi ciebie

Skąd Ty to wogóle bierzesz? ;>

Taki trick - on myśli.

...Morderca napisa/a:
Old_Shatterhand napisał/a:
Miej resztki honoru i jeśli 64% głosujących chce, żebyś odszedł - odejdź.

Dla mnie jest dobrze i SiVo jakby chcial to chyba by mnie oddalil od Moderowania?

SiVo to zwisa. Musiałbyś naprawde rozwalić coś, żeby SiVo się ciebie pozbył. Dla ciebie jest dobrze - ok. Ale to jest nie fair wobec graczy. Nie wiem czy jesteś z tego dumny, że nie jesteś uczciwy. Ale to jest twój wybór i - najprawdopodobniej - ja dostane warna, a ty będziesz dalej szedł w zaparte mówiąc o tym, że SiVo chce/nie chce, SiVo ogłosił/nie ogłosił naboru - skoro jest mało modów to powinien! I nie mówię tu o 3 linijkowych podaniach typu - "bo ja byłbym uczciwy i bym ja strzegł porządku"...

wredna_squaw - 2008-10-07, 08:03

Wiecie - rozwiązaniem nie są żadne dyżury moderatorów tylko... większa kultura graczy. Nie wiem do jak długiego okresu ma dostęp moderator, ale jeśli ma wpisy z ostatnich 24h to wystarczy, że ze dwa razy dziennie przyjdzie, poczyta i ukarze kogo trzeba.

Narodzie - więcej szacunku dla innych! Niech moderator będzie w każdym z Was! Niech moderuje to co chcecie napisać i nie piszcie czegoś, co mogłoby obrazić innych. Więcej empatii - jeśli Ciebie coś nie obraża to wcale nie oznacza, że nie obrazi kogoś innego. Jeśli będziecie pisać kuluralnie to cała powyższa dyskusja będzie zupełnie zbyteczna. No i przyjemniej będzie zaglądać na placyk...

Tyleq - 2008-10-07, 08:09

ostatnich 24h ?? Często jest tak że nawet ostatnich 10 minut nie widać ;/
wafal - 2008-10-07, 17:03

Obecnie moderatorzy widzą tyle wpisów co Wy ;/
Słuszna uwaga wredna_squaw co do kultury graczy.

Molph - 2008-10-07, 17:25

Wg. mnie temat to zamknięcia, przyjdzie SiVo to się zapozna z nim...
Old_Shatterhand - 2008-10-08, 08:16

Niech sam przyjdzie, wypowie się i zamknie temat.
Tyleq - 2008-10-14, 22:44

22:41 Zawodowy_Morderca - te 5zł to wsadź sobie głęboko w dupe i niech Ci to nosem wyjdzie kurwa
22:41 GalaxY - jebać jebać PGr!!!!!!!!!! i wszystkich lamusów z ciulali!

I sam Moderator tak brzydko pisze ?!

[ Dodano: 2008-10-14, 22:45 ]
22:42 bielas - GalaxY wymiatasz :) jebac PGr :))

22:44 ziomus1 - jebac Pgr

22:43 GalaxY - dyzio ssij mi jaja psie jebany

...Morderca - 2008-10-14, 23:22

Tyleq napisa/a:
22:41 Zawodowy_Morderca - te 5zł to wsadź sobie głęboko w dupe i niech Ci to nosem wyjdzie kurwa

Weź sie nie zdenerwuj jak taki lukas proponuje 5zł za konto w które wsadziles kase i bardzo duzo czasu i nerwów zeby do czegos dojsc.

Tyleq napisa/a:
22:41 GalaxY - jebać jebać PGr!!!!!!!!!! i wszystkich lamusów z ciulali!

Od młodości juz o Was mają opinie...

Tyleq napisa/a:
I sam Moderator tak brzydko pisze ?!

DO WASZEJ WIADOMOŚCI !!!
NIE JESTEM MODERATOREM !

Może niech SiVo od razu zabierze moda dla foxi który nie wiadomo skad sie wzial, jego konto bylo w rekach kilku osob oraz kilka osob zostalo zbanowane przez tych wlascicieli. Nikt nie zglosil dla SiVo o sprzedazy konta a w regulaminie bylo wyraźnie napisane!

Dzięki za wypowiedź :)

Shikari - 2008-10-14, 23:59

Wychodząc z takiego założenia to każdy gracz wziął się z "niewiadomo kąd", ja to konto po prostu dostałem, nie będe odpowiadał za to co na tym kącie robili poprzedni właściciele i jak narazie nikt nie ma zastrzeżeń do mojego moderatorowania.
Molph - 2008-10-15, 09:17

Tyleq napisa/a:
22:41 GalaxY - jebać jebać PGr!!!!!!!!!! i wszystkich lamusów z ciulali

Taka prawda :) tak powinno byc bo tylko to mozna z nimi robić.

Old_Shatterhand - 2008-10-15, 15:04

;] Najnowszy Foxi zgłosił o zbanowanie poprzedniego konta, tj. Shikari, więc nie wiem jaki problem...
NoName - 2008-10-15, 16:04

...Morderca napisa/a:
foxi który nie wiadomo skad sie wzia

Zapytaj mamy, ona ci powie skąd się biorą ludzie.

...Morderca napisa/a:
Tyleq napisał/a:

Weź sie nie zdenerwuj jak taki lukas proponuje 5zł za konto w które wsadziles kase i bardzo duzo czasu i nerwów zeby do czegos dojsc.

I to jest powód aby kląć? Tak czy siak, BYŁEŚ moderatorem, i jak najbardziej byłeś NIEGODNY TEGO STANOWISKA. I bez wykrętów, że moderatorem już nie jesteś. To, że nim byłeś przez odpowiednio długi okres czasu, zobowiązuje do jakiejś kultury.

Old_Shatterhand - 2008-10-15, 16:53

ja ten temat zacząłem i szczęśliwie zamykam. :) Cel osiągnięty.
Holigula_Mixrus - 2008-10-15, 20:21

Zamykam... Jeśli sa jakieś watpliwości, zażalenia. Prosże otowrzyć nowy temat.