Tipi |
Czy według was to dobry pomysł? |
Tak |
|
58% |
[ 10 ] |
Nie |
|
41% |
[ 7 ] |
|
G³osowañ: 17 |
Wszystkich G³osów: 17 |
|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
Nani [Usuniêty]
|
Wys³any: 2007-03-30, 16:39 Tipi
|
|
|
Mam taką propozycję by każdy gracz iał możliwość wyjścia z tipi o każdej porze. Co wy na to? |
|
|
|
 |
Borszczu
Siurak The Great

Nick w grze: Borszczu
PlemiÄ™: INKOWIE
|
Wys³any: 2007-03-30, 16:47
|
|
|
To było juz nie raz poruszane i nigdy nie wypaliło. wtedy byłoby za łatwo i wodz byłby nie opłacalny wiec lipa |
|
|
|
 |
Nani [Usuniêty]
|
Wys³any: 2007-03-30, 17:04
|
|
|
No tak, nie zarobili by na sms-ach. To własnie jest nie fer. Wyjście z tipi powinno być możliwe o każdej porze. A biorąc pod uwagę wysoką cenę za funkcję wodza powinna byc ona dożywotnia (dopóki Indianin nie umrze). U prawdziwych Indian nie było czegoś takiego jak status wodza na 30 dni i tu także powinno tak być. Wypowiedzcie się an ten temat. |
|
|
|
 |
Borszczu
Siurak The Great

|
Wys³any: 2007-03-30, 17:58
|
|
|
Aj Nani jak troche pograsz to zrozumiesz ta gre, a narazie prosze cie nie osmieszaj sie
Nani napisa³/a: | No tak, nie zarobili by na sms-ach. |
No i tu jest problem. serwer musi zarabiac na siebie.
Nani napisa³/a: | A biorÄ…c pod uwagÄ™ wysokÄ… cenÄ™ za funkcjÄ™ wodza powinna byc ona dożywotnia (dopóki Indianin nie umrze). |
Zajrzyj do innych gier tego typu i zobaczysz ze ta cena wcale nie jest wygórowana.
Nani napisa³/a: | U prawdziwych Indian nie byÅ‚o czegoÅ› takiego jak status wodza na 30 dni i tu także powinno tak być. |
To jest only gra Jak chcesz byc prawdziwym indianinem to ubij pare krów, skóry wez na plecy, wyjedz na amerykanskie preria i postaw sobie tipi |
|
|
|
 |
wafal
Moderator

Nick w grze: wafal
PlemiÄ™: AJMAROWIE
Wiek: 32 Do³±czy³: 20 Wrz 2006 Posty: 1004 Sk±d: wziąć kasÄ™ na piwo?
|
Wys³any: 2007-03-30, 19:04
|
|
|
ja jestem na nie. Wtedy wódz by się nie opłacał. |
|
 |
Nani [Usuniêty]
|
Wys³any: 2007-03-30, 20:31
|
|
|
Borszczu napisa³/a: | Zajrzyj do innych gier tego typu i zobaczysz ze ta cena wcale nie jest wygórowana. |
Z tym się akurat nie zgadzam. Za 30 dni 9 zł to spora cena. Do zaakceptowania, ale wysoka.
Borszczu napisa³/a: | Jak chcesz byc prawdziwym indianinem to ubij pare krów, skóry wez na plecy, wyjedz na amerykanskie preria i postaw sobie tipi |
Czemu nie. Indianie wiedli mimo wszystko spokojniejsze życie. A tak na poważnie: to TY nie ośmieszaj mnie bo źle rozumiesz moje słowa i pleciesz głupoty. Funkcja ,,wódz na 30 dni" mija się z logiką i realiami indiańskimi dlatego zwyczajnie mnie to razi. Pozatym występują tu dwa rodzaje wodzów: plemiennych i sms-owych. Wódz to wódz i nie ma co ich dzielić na tych za kasę i założycieli plemion. Ok, serwer musi zarabiać, ale niech przynajmniej inaczej się to nazywa.
A co do tipi, nadal nie podoba mi się obecnie panujący system. Jeśli administratorowi zależy by jak najwięcej osób grało w ta grę powinien zadbać o to by była jak najlepsza, dodawać nowe, atrakcyjne opcje a kiepskie i mało atrakcyjne - zmieniać lub usuwać. Co się zaś tyczy funkcji wodza to byłaby ona opłacalna mimo to gdyby miała więcej atrakcyjnych i ciekawych opcji a z pewnością zdecydowana większość graczy ucieszyłaby się z możliwości opuszczenia tipi w dowolnym momencie, a ponadto mogłoby skłonić zniechęconych nowicjuszy do kontynuacji przygody na tym serwerze jeśli nie odpowiadał im taki stan rzeczy.
To jest moja dobra rada, ale i prośba do SiVo, by to przemyślał, bo być może jest tak, że niemożność przerwania pobytu w tipi odstrasz niektóre osoby i w ten sposób serwer traci więcej niż zyskuje na funkcji wodza. |
|
|
|
 |
Borszczu
Siurak The Great

|
Wys³any: 2007-03-30, 20:50
|
|
|
Jesli chodzi o SiVo to kazdy wie ze nie ma czasu na zajmowanie sie gra. I jesli łudzisz sie ze zobaczysz cos zaskakujacego w indianach w stosunkowo krótkim czasie to musze Cie sprowadzic na ziemie. Do SiVo trafiało juz mnóstwo nowych pomysłów i jakos nie widac zeby były realizowane (no moze poza wyprawa która dosc szybko sie pojawiła).
A wódz plemienia nie ma zadnych przywilejów, wiec nie mozna go porównywac do wodza-premium |
|
|
|
 |
Nani [Usuniêty]
|
Wys³any: 2007-03-30, 21:16
|
|
|
Więc dziwi mnie, że jest adminem. Może tę funkcję powinien objąć ktoś inny, skoro obecny nie ma czasu lub chęci.
Borszczu napisa³/a: | I jesli Å‚udzisz sie ze zobaczysz cos zaskakujacego w indianach w stosunkowo krótkim czasie to musze Cie sprowadzic na ziemie |
Nie rozumiem twoich intencji. Niby czym miałąbym się łudzic i skąd pomysł, że mam nadzieję zobaczyć coś zaskakującego? Albo powtórnie błędnie odczytałeś moje słowa i wyciągnąłeś niprawidłowe wnioski albo na chłopski rozum chcesz mi dokopać, bo w inny sposób nie potrafię wytłumaczyć ostrego tonu twojej wypowiedzi.
Borszczu napisa³/a: | A wódz plemienia nie ma zadnych przywilejów, wiec nie mozna go porównywac do wodza-premium |
Według mnie bardziej pasuje tu okresleni wódz-sms, ale nie w tym rzecz. O to właśnie chodzi, że wódz jest jeden. Wśród plemion Indiańskich wodzem mógł zostać bardzo zasłużony wojownik, nie było innej możliwości. Musiał wykazać się szczególnie na wojnie. A w Indianie.net są dwaj wodzowie, każdy inaczej zdobył swój tytuł i obydwaj mają inne przywileje. Można ewentualnie zmienić nazwę z wódz na sachem. Sachem - funkcje ta wymyślili Irokezi, jest to coś na miarę wodza pokojowego. Jak pewnie znawcom zwyczajów Indian wiadomo Irokezi to Konfederacja składająca sie z pieciu (potem sześciu) plemion: Seneca, Oneida, Onondaga, Kajuga, Mohawk i jako szóste: Tuskarora. Rada plemienna Irokezów składała się z 50 wybranych sachemów, którzy odbywali coroczne zebrania, obradowali na temat wojny pokoju, sojuszy i innych ważnych spraw wyzej wymienionych plemion. Była to bardzo zaszczytna funcja, dlatego sądzę, że sprawdziłby się sms-owy sachem. Nie byłoby wtedy ,,wodzów dwóch" i wszystko byłoby zgodne z realiami indiańskimi. |
|
|
|
 |
orzel [Usuniêty]
|
Wys³any: 2007-03-31, 09:39
|
|
|
może poprostu zmienić nazwę wodza (tego sms-owego) np. na doświadczony wojownik, albo spuer indianin i po dyskusji, kim był wódz, bo to nie o to chodzi,
poza tym można uatrakcyjnić tę funkecję, zamiast dowolnego wychodzenia z tipi (co mozna by przypisać wszystkim) np. funkcją niewidzialności podczas płukania złota i dowolnego jej przerywania, wtedy zamiast w tipi ludzie płukaliby złoto i przy okazji szybciej robili levele,a zdaje się, że od 12 levelu idzie to dość wolno,
można skrócić o połowę czas powrotu z wyprawy, to dopiero byłyby ulepszenia, a wychodzeni z tipi dla wszystkich o dowolnej porze, jestem za! |
|
|
|
 |
Nani [Usuniêty]
|
Wys³any: 2007-03-31, 10:23
|
|
|
orzel, własnie o to mi chodzi! i powtarzam jeszcze raz: gdyby funkcja sms-owy wódz (czy moze raczej ,,sachem" jak dobrze by było zmienić jego nazwę) miał więcej przywilejów nadal byłby opłacalny a ,,zwykłym" graczom bardzo spodobałaby się nowa funkcja :) I nowicjusze nie zniechęcaliby się tak szybko |
|
|
|
 |
SiVo
Administrator Wódz nad wodze :)

Nick w grze: sivo
PlemiÄ™: Apache
Do³±czy³: 29 Sie 2006 Posty: 625 Sk±d: WrocÅ‚aw
|
Wys³any: 2007-03-31, 11:01
|
|
|
mhmm... pomysł orła jest całkiem niezły :) wydaje mi się, że to może być całkiem niezłe rozwiązanie, które można by wprowadzić w życie :)
a co do tego "sachem'a"... moge to zmienić, no ale tu jest taki problem, że nie wszyscy się interesują realiami indiańskimi w takim stopniu i jakby zrobić sonde wśród graczy pt. "kto to jest sachem?" to pewnie każdy by raczej mówił "nie mam zielonego pojęcia" :/ a słowo wódz się raczej jednoznacznie kojarzy z kimś lepszym i bardziej uprzywilejowanym ;)... choć też "w ramach" przetestowania moge to zmienić :) i zobacyzmy jak się w praniu sprawdzi :) |
|
|
|
 |
Nani [Usuniêty]
|
Wys³any: 2007-03-31, 11:14
|
|
|
Dziękuję bardzo :) Można w końcu napisać kim jest sachem przy przywilejach jakie dostaje a jeśli chcesz moge się podjąć dostarczenia takigo tekstu. |
|
|
|
 |
SiVo
Administrator Wódz nad wodze :)

Nick w grze: sivo
PlemiÄ™: Apache
Do³±czy³: 29 Sie 2006 Posty: 625 Sk±d: WrocÅ‚aw
|
Wys³any: 2007-03-31, 11:19
|